6 Wijze lessen van docenten business model innovatie

|

Op 9 juni jl. kwamen ruim 30 docenten bij elkaar in amsterdam, om hun kennis en ervaringen te delen met het lesgeven in business model innovatie aan parttime en fulltime studenten. het doel van deze sessie was te leren welke methoden worden gebruikt in het leslokaal, wat studenten wel en niet leuk of nuttig vinden, en hoe we meer materialen kunnen ontwikkelen om de werknemers van de toekomst te helpen.


Docenten aan het werk

LES 1: BMC versus WPC

“Het Business Model Canvas duikt bij ons op in alle vier de leerjaren”, zegt Erik Hendriks, docent bij InHolland. Fulltime studenten leren het Business Model Canvas in hun eerste jaar kennen. Ze gebruiken het om businessmodellen te begrijpen. In hun laatste jaar doen studenten innovatieprojecten, waarbij ze innovatietechnieken toepassen zoals freshwatching, epicenters, wat-als vragen om nieuwe ideeën te vinden. Wanneer ze vertrouwder zijn geraakt met het Business Model Canvas, ligt de focus meer en meer op het Waarde Propositie Canvas om mee te beginnen. Het is een eenvoudig vertrekpunt, het begint met de klant en helpt om te observeren en ontwerpen.

LES 2: CO-CREATIE MET BEDRIJVEN

Mijn veronderstelling was dat docenten en studenten casestudies willen. En ja, dat willen ze ook, maar alleen voor inspiratie – niet om aan te werken. Harvard Business School staat bekend om zijn geweldige casestudies, maar dat is old school. Niemand wil werken aan papieren casestudies. Studenten willen werken aan echte problemen, die relevant zijn voor hen en voor bedrijven. Alle casestudies die worden onderwezen aan de studenten ontstaan in co-creatie met bedrijven. Het resultaat is dat studenten zeer gemotiveerd zijn en bedrijven inzichten van de nieuwe generatie krijgen.

LES 3: HET DRAAIT OM TOOLS, SKILLS EN MINDSET

Aanvankelijk denken studenten dat het Business Model Canvas een oefening is waarbij je de boxen invult. Docenten moeten hun vertellen dat dit niet zo is. Het is deel van een innovatieproces, waarbij je gaat van begrijpen naar ideevorming naar valideren. Het is een innovatietraject. Docenten hebben meer tools nodig, doceren de verschillende skills en creëren een nieuwe mindset.

LES 4: STUDENTEN WERKEN VISUEEL

Studenten rapporteren niet op een traditionele manier. Ze werken visueel op een open source platform genaamd Moodle, waar ze lessen en inzichten verzamelen. Aan dit zogeheten portfolio voegen ze het Business Model Canvas toe, beelden van observaties, de waardeproposities etc.

LES 5: GEEN TRADITIONELE BEOORDELING

Hoe zit het met de toetsing van studenten? Hoe toets je wat studenten hebben geleerd wanneer ze het Business Model Canvas toepassen? “Wanneer je lesgeeft in designdenken, zul je moeten accepteren dat je daar anders over moet denken”, zegt Erik Prins, docent bij NHL. “We doen geen reguliere toetsen meer. We werken op drie niveaus: een self assessment, het verslag voor het bedrijf en hun bijdrage aan projecten van andere studenten. Je moet de beoordeling met een gerust hart in handen van de studenten durven leggen.”

LES 6: EEN NIEUW BUSINESSMODEL ONTSTAAT

Erik Prins, docent bij NHL ontdekte tijdens co-creatie projecten met bedrijven dat ze bereid zijn te betalen voor de ideeën en diensten van studenten. Een nieuw businessmodel ontstaat. Erik en zijn mede-docenten hebben een Innovation Lab in de voormalige gevangenis in Leeuwarden gelanceerd en konden zelf de huur betalen. Erik runt nu het eerste programma dat inkomsten genereert.

RESULTATEN

Het resultaat van de meeting was dat docenten contacten willen onderhouden met andere docenten en bedrijven, om kennis uit te wisselen en te leren over methodes, tools en nieuwe content. Wanneer het boek Ontwerp Betere Business in september verschijnt zal het op hun literatuurlijst voor 2016 worden gezet.

Door Patrick van der Pijl - Author

Patrick is CEO van Business Models Inc. en producent van de wereldwijde bestseller Business Model Generatie. Hij is zeer gedreven om ondernemers, leiders, rebellen en corporate ondernemingen te helpen hun businessmodellen te innoveren en toekomststrategieën te ontwerpen.